Az emberek a szemem láttára lesznek egyre érettebbek, önállóbbak – interjú Mérges Zoltánnal

Mérges Zoltán a TOP3 Ingatlant egy különleges cégnek tartja a piacon. Véleménye szerint a csapat minden egyes tagja profi és mindenkinek egy célja van: sikeresnek lenni és eladni. Persze a sikerek nem jönnek, ha az ember nem él át kudarcokat, de a nehezebb pillanatokban azonnali segítséget nyújt a legjobbcsapat!

Mesélj egy kicsit magadról, mit érdemes rólad tudni?

8 évvel ezelőtt kezdtem el ingatlanokkal foglalkozni, és a TOP3 Ingatlan megalakulása óta itt dolgozom.

Hogyan kerültél az ingatlanozás világába? Mik voltak azok a tényezők, amik hatására ezt a pályát választottad?

Teljesen véletlen csöppentem az ingatlanközvetítés világába. Egy olasz cégnél kezdtem el dolgozni, ahol irodai munkára kerestek fiatalokat. Ekkor még teljesen ismeretlen volt ez az egész számomra. Nem tudtam miről is szól pontosan az ingatlanközvetítés, de elmentem egy állásinterjúra és annyira megtetszett ez a szakma, hogy itt maradtam.

Milyen szerepkört töltesz be a TOP3 Ingatlanon belül?

Vezető mentorként dolgozom. Az embereknek való segítésnyújtás és iránymutatás a feladatom a tapasztaltabb kollégákkal együtt. Ha olyan helyzet adódik, amiben valakinek segítségre van szüksége , akkor támaszt nyújtunk szakmailag és emberileg is egyaránt. Közösen próbáljuk megtalálni azt az utat, vagy irányt, ami számukra a legjobb.

Milyen készségek, vagy képességek azok, amik szerinted fontosak ebben a szakmában?

A kezdőkben például mindenképp meg kell, hogy legyen alázat, tudniuk kell az embereket kezelni. Érdemes tudni, hogyan kell bánni egy ingatlannal, vagy hogyan teljesítsük az elvárásokat. Hogyan lehet gyorsan és hatékonyan összekapcsolni a keresletet és a kínálatot, illetve hogyan lehet egyszerűen megállapodni az ügyfelekkel. Egyszóval rengeteg dolog van, amit figyelembe kell venni.

Mit látsz a kezdőknél, a szakmai tudás, vagy inkább a személyiség az, ami fontosabb?

A szakmai tudást bárkinek meg lehet tanítani, akiben van hajlandóság és befogadja azt. Kicsit hasonlít az autóvezetésre: csak akkor lehetünk profi sofőrök, ha rengeteget vezetünk, gyakorolunk és tapasztalatot szerzünk.

A legelső feladat a kiválasztásnál az, hogy megtudjuk, mit szeretne a leendő kolléga az élettől és a munkájától, mind szakmailag, mind pedig emberileg. Ezeket a vágyakat később be kell építeni a munkájába is, hogy fent lehessen tartani a megfelelő motivációs szintet. Fontos, hogy érezze azt, hogy ez nem csak egy munka, hanem egyfajta hivatás.

Te is részt veszel a kiválasztási folyamatban?

Személy szerint én nem veszek részt a kiválasztási folyamatban, de amikor egy új ember elkezd nálunk dolgozni, akkor a legelsők között próbálok segíteni neki. Elsőkörben az érdekel, hogy hogyan érzi magát nálunk, miért választott minket, mi a véleménye a cég működéséről és, hogy közösen megtaláljuk, hogy mi motiválja őt. Magyarul nagyban hozzájárulok az új kolléga beilleszkedéséhez és a sikeres együttműködéshez.

Hogyan szűritek az embereket?

Van egy jól bevált taktika ennél a TOP3 Ingatlannál: Mi mindenkinek hiszünk. Senkit sem diszkriminálunk azért, mert valaki magasabb, vagy alacsonyabb. Mindig megpróbáljuk az embert látni a jelentkezőben. Nekünk az a célunk, hogy valaki minél gyorsabban be tudjon illeszkedni közénk. Ehhez látnunk kell, hogyan tudjuk belőle a legtöbbet kihozni, hogy egy sikeres üzletkötő váljon belőle.

Neked voltak mentoraid, vagy csak azt próbálod nyújtani, amire neked lett volna szükséged annak idején?

Ebben a munkában mindig meg kell említeni a pozitív élményeket, de tudni kell beszélni a sikerek mellett a kudarcokról is. Bár minden ember más-más személyiséggel rendelkezik, de szüksége van egy rutinosabb, tapasztaltabb, többet megélt közvetítő tanácsaira. Vagy azért fontos, hogy ne éljük át még egyszer azokat a kudarcokat, amiken Ők mentek keresztül, vagy, hogy minél gyorsabban túltegyük magunkat egy negatív tapasztalaton. Úgy vélem a mentorok, illetve a vezetők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy motiválják a csapat tagjait és folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, amivel a kollégák a leghamarabb el tudják érni céljaikat.

Miért fontos a pszichés, vagy lelki segítségnyújtás?

Aki azt mondja ebben a szakmában, hogy nem élt még meg semmilyen kudarcot, az csak abban az esetben lehetséges, ha nincsenek komoly eredményei. Akinek vannak, az jó és rossz szituációval egyaránt találkozott már.

Mások vagyunk. Valakinek a lelke egy kicsit sérülékenyebb a visszajelzésekre, de ezt mindig meg kell értenünk, hogy nem mi kapunk negatív kritikát, hanem sokszor a szakma. Ezért van szükség a lelki támogatásra.
Vannak, akik nehezebben viselik a visszautasítást. Ezt el kell fogadni. Tegyünk meg mindent, de nem kell, hogy mindig minket válasszanak. Fontos, hogy az ember tudjon változni és változtatni, hiszen ebből lehet tanulni.

Miért van az, hogy a sikerért ennyire meg kell küzdeni? Mi az oka, hogy ennyire megosztó ez a szakma?

Amikor én elkezdtem dolgozni, akkor gazdasági válságban volt az ország, és azon belül az ingatlan piac is. Akkoriban rengeteg iroda megnyitotta kapuit és számos rövid időn belül be is zárt. Folyamatosan azt tapasztaltam, hogy mindig voltak, akik megpróbáltak szerencsét próbálni. Ez klasszikusan egy olyan szakma, ahol bizonyos értelemben a pénz az kevés, hogyha az ember csak szerencsét akar próbálni. Meg kell tanulni azt, amit csinál. Aki csak szerencsét próbál, az sokszor a későbbiekben feladja, ha nincs mögötte a rugalmasság, a folyamatos fejlődés és az eredmények. Az a jó, ha egy idő után valaki nem csak egy szakmabelivé válik, hanem az élete részévé alakul ez a hivatás.

Hogyan mutatnád be a TOP3 Ingatlant általánosságban?

Egy nagyon különleges cég a magyar ingatlanpiacon. Volt már szerencsém több ingatlanirodában is dolgozni, ezért van összehasonlítási alapom.

Az első és a legfontosabb dolog, amit kiemelnék, az az, hogy nagyon sok dologban példát mutat a TOP3 Ingatlan. Itt a kezdetektől fogva van egy bizonyos szintű elvárás mindenkivel szemben, tehát ilyen értelemben teljesen mindegy, hogy ezelőtt egy 5 csillagos hotelnek az igazgatója voltál, vagy csupán egy felszolgáló. Ugyanazt a bánásmódot fogod kapni és ugyanazt az utat kell bejárnod, mint mindenki másnak. A cél, hogy fejlődj és tanulj. Nálunk az összetartás mellett van egyfajta egészséges versenyszellem is.

Mi a véleményed, mi az ami, pozícionál Titeket más ingatlan irodákkal szemben?

Sok cég beleesik abba a hibába, hogy van 10.000 ingatlanközvetítője, de csak 50 tud közülük lakást eladni, ilyen téren nálunk egészen más a helyzet. Mi megismerjük egymást emberileg és kiválasztjuk azt a lehetőséget, amivel a legsikeresebb közvetítővé tudunk válni a piacon.

Van esetleg olyan vicces, vagy érdekes történet, ami ingatlanos karriered során, ami megtörtént veled és szívesen elmesélnéd?

Sok olyan szituáció van, amiről tudnék mesélni, de nem tudok egy élethelyzethez feltétlenül viccesen hozzáállni. Sokszor van olyan, hogy elindul egy közös munka, ami előtt a tulajdonos már lemondott arról, hogy valaha eladja az ingatlanát és Ő maga beszél már kissé cinikusan az ingatlanközvetítőkről, illetve a piacról. Aztán sikerül utat mutatni az életében és megláttatni, hogy bármit el lehet érni csak értelemszerűen az alkalmas embert kell, hogy kiválassza az adott feladatra.

Vannak drámai esetek, amikor kénytelenek eladni egy ingatlant és megváltoztathatja egy családnak a jövőjét?

Minden eladás mögött egy élethelyzet változás van. Van, aki nem meri bevallani, hogy nehezebb lett az élete pl.: elvesztette a munkáját, vagy felélte tartalékait. Ilyenkor szüksége lehet arra, hogy egy szerényebb lakásba költözzön és ezt nem tudja máshogy megoldani. Van, akinél pedig pont az ellenkezőjét tapasztalom. Van, hogy a jobb munkahely hatására és a kedvezőbb körülményeknek köszönhetően, megengedheti magának, hogy egy kisebből, egy nagyobb ingatlanba költözzön. Az esetek 80%-ában az életszínvonal növekedése és csökkenése miatt találkozom új eladó ingatlannal.

Miért vagy büszke arra, hogy itt dolgozhatsz?

Nagyon sok embert láttam már a TOP3 Ingatlannál emberileg fejlődni, változni. Olyan dolgokat tudnak megoldani, ami jó pár évvel ezelőtt szinte elérhetetlen lett volna. Osztozom a sikereikben. Látom, hogy honnan kezdték és, hol tartanak. Látom az útjukat és alapvetően én erre vagyok a legbüszkébb.

Hogyan jellemeznéd a csapatot?

Sokat vagyok bent az irodában és rengeteget beszélgetek a kollégákkal. Mindenkinek ugyan az a célja, hogy lakásokat adjon el és sikeres legyen. Van, hogy valaki sikeres a számításaiban és van, aki néha sajnos lemarad. A legnagyobb erőssége ennek a csapatnak, hogy lehet nyíltan, őszintén a számokról beszélni. Fontos mindenki számára, hogy ne csalódásként, vagy kudarcként élje meg a nehéz helyzeteket. Ilyen esetekben megfogjuk a kezét és húzzuk magunkkal arra az útra, ahol részese lehet a sikernek. Én azt gondolom, hogy ebbe itt mindenki egytől egyig partner.

Mi lenne az a történet, amit a TOP3 Ingatlan keményfedeles könyvébe feltétlenül beleírnál?

Rengeteg lenne, de én inkább a vezetőnk, Bácsfalvi Tamás egy napi bölcsességét írnám bele, amit nagyon szeretek használni és mindig segített az utam során, ami pedig úgy szól, hogy:

„Eső után mindig kisüt a nap.”


, 2018. április 22