Az ingatlanozásnak egy apró trükkje van: amit kiejtesz a szádon és elmondasz az ügyfélnek, annak úgy kell lennie – interjú Paczok Renátával

Paczok Renáta szerint az ingatlanozásnak egyetlen apró trükkje van, amit a piacon nagyon sokan nem tartanak be. Nagyon fontosnak tartja, hogy az általa kiválasztott emberek tökéletesen passzoljanak a legjobbcsapat filozófiájába és minden nap azon dolgozik, hogy a lehető legjobb embereket válasszák be a csapatba.Mutasd be egy kicsit magad, mit érdemes rólad tudni?

Tizenöt éve foglalkozom ingatlanértékesítéssel. Karrierem kezdetén azért választottam ezt a szakmát, mert a kötetlensége miatt úgy gondoltam, gyerek mellett is maximálisan el tudom végezni a feladataim.

Más cégnél kezdtem, ahol teljesen más emberek között dolgoztam. Akkor az elsődleges célom az volt, hogy el tudjam látni a gyermekemet, mely természetesen fejlődést kívánt minden téren. Persze ez nem volt ennyire egyszerű, nagyon hullámzó volt a teljesítményem. Nem voltam teljesen sikertelen, ráadásul élveztem a munkám, de a későbbiek folyamán, amikor összekerültem a jelenlegi csapatommal, vezetőmmel rádöbbentem, hogy ezelőtt nem is ingatlanoztam igazán.

Itt tanultam meg a szakmát.  Itt tanultam meg az ingatlanértékesítést. Hogyan építünk fel egy marketing stratégiát és, hogy hogyan építsünk bizalmat.

Hogyan kerültél az ingatlanozás világába?

A szépségiparban dolgoztam korábban.

Terhességem alatt volt egy időszak, amikor minden képzésre elmenetem, hogy „hasznosan” töltsem el azt az időt, legyen az a vendéglátás, vagy az ingatlanközvetítés. Akkor megtetszett és onnantól kezdve indult el a karrierem.

Milyen pozícióban vagy jelen a TOP3 ingatlannál?

Vezető mentor vagyok, jelenleg a kis csapatomat építem, akikkel foglalkozom és velük töltöm a napjaim. Az érdekes az egészben az, hogy attól függetlenül, hogy mentor vagyok, kísérem Őket és segítek nekik, én is ugyan úgy értékesítek továbbra is. Nem tudnám nem csinálni. Sokszor csak az lenne a feladatom, hogy hallgassam az értékesítőimet, hogy minden rendben megy –e, de nagyon nehezen tudom megállni, hogy ne fűzzek hozzá valamit. Nagy kihívás ez számomra.

Részt veszel a kiválasztási folyamatban is?Igen, folyamatosan interjúztatok. Egy átlagos beszélgetésnek tűnik az egész, de azt gondolom az élettapasztalatomnak és a szakmai múltamnak köszönhetően jól kitudom választani azt az embert, akit úgy érzek, hogy beilleszthető a csapatba és tudok vele dolgozni.

Mi a fontosabb szerinted, a szakmai tudás, vagy a személyiség?

Első körben a személyiség. A szakmára mi megtanítjuk Őket. Folyamatosan kézen fogva megyünk végig lépésről lépésre. Hozzáteszem, nagyon nehéz, főleg azoknál az embereknél, akik már ezelőtt ingatlanoztak és valamilyen szinten beleláttak ebbe a szakmába.

Több olyan kollégával találkoztam, akik előtte is ebben a szakmában tevékenykedtek, és amikor idekerültek rádöbbentek, hogy össze sem hasonlítható a TOP3 Ingatlan más irodákkal.

Van egy olyan mondás, hogy „egyszer mindent el lehet adni”. Ha az interjúkra gondolunk, vannak olyan módszerek, amikkel megakadályozzátok ezt? Többkörös interjúk esetleg?

Minden interjú három körös. Ez azt jelenti, hogy három vezetővel találkozik a jelölt. Két vezetővel biztos, az utolsó rosta pedig Tamás. Az elején soha nem beszéljük meg azt, hogy kinek mi a véleménye. Maximum annyit, hogy mehet –e tovább, vagy sem. Ez azért fontos, hogy egymást se befolyásoljuk. Általában a harmadik, néhol a negyedik interjúnál szoktunk beszélni az effajta dolgokról. Lehet az egy ismerős ismerőse, de akkor sem beszéljük meg.

Összecsengenek a vélemények?

Nagyrészt igen. Tamás sem mond a kezdetekben semmit, de aztán amikor arról van szó, hogy hova küldjük egy interjú után, akkor az én számból hallja az Ő félelmeit is. Ilyen szempontból összhangban van a véleményünk.

Milyen készségek vagy képességek azok, amik elengedhetetlenek ebben a szakmában?

Az alázat, a szorgalom és a továbblépés. A kommunikáció is fontos lehet, a megjelenés mellett, de mi sohasem ingatlanosokat keresünk. Nem az a lényeg. Bárkiből lehet jó ingatlanos, a lényeg, hogy a megfelelő képességek, és a jó hozzáállás meglegyenek az adott emberben.

Szerinted miért lehet az, hogy egy átlagos embernek szemszögéből nem túl pozitív egy ingatlanos megítélése. Miért van az, hogy ennyire meg kell küzdeni a sikerért? Felhígult a szakma?

Sajnos sok olyan ember van ebben a szakmában, aki alkalmatlan erre a feladatra. Sok olyan sikertelen ember van, aki a meggazdagodást látva azt gondolja, hogy egy ingatlanosnak nagyon könnyű az élete és hamar pénzt tud ezzel keresni.

Tehát akkor rossz tapasztalatai vannak az ügyfeleknek?

Igen. Nem kapnak visszajelzést, nem kommunikálnak velük rendesen, szakmailag nem tudnak hozzászólni semmihez sem. Mivel nyilván itt azért a jogokról, az illetékekről és minden egyébről tájékoztatnunk kell az ügyfelet. Mi teljes körű szolgáltatást nyújtunk, akár hitel legyen, akár adózás, akár jogi dolgok. Minden tekintetben a toppon kell lennünk.

Hogyan mutatnád be a TOP3 Ingatlant általánosságban?

Elcsépeltnek fog tűnni, de én többet vagyok velük, mint a családommal. Amit én megtaláltam itt, az egy nagyon családias környezet. Szívesen jönnek be a kollégák, nincsen veszekedés, nincsen szájhúzás. Minden nap várjuk azt, hogy együtt dolgozhassunk, vagy egy kávét megigyunk. Nagyon összetartóak vagyunk.

Azt szoktam mondani, hogy mi nem ingatlanközvetítők vagyunk, hanem élethelyzet megoldók.

Vannak drámai esetek?

Találkoztam egy hölggyel, aki két gyerekkel maradt egyedül, egy óriási banki hiteles lakással és próbáltuk megoldani a helyzetét. Félő volt, hogy utcára fognak kerülni.

Hála Istennek eladtuk. Sikerült a bankot kifizetni és sokkal több pénz maradt nála, mint amire Ő gondolt, hiszen közel egy évre elegendő albérletre is futotta a ház árából.

Mit gondolsz mi az ami, megkülönbözteti a TOP3 Ingatlant a többi irodától? Kaptok –e visszajelzést az ügyfelektől ezzel kapcsolatban?

Nap, mint nap hallunk ilyen visszajelzéseket. Mi mindig felkészülten megyünk oda, minden apróságra széles körben figyelünk, mint például  a lábzsák használata. Nem azzal kezdjük, hogy a szerződést hol kell aláírnia, hanem elkezdünk beszélgetni az ügyfelekkel, hogy kit milyen motiváció vezérel otthona értékesítésében. Megpróbáljuk elérni, hogy az ügyfél bizalommal legyen felénk és ránk bízza otthona eladását, Ez már hatalmas különbség, mint amit a legtöbben képviselnek a piacon.

Gyakorlatilag egy hidat képezünk az eladók és a vevők közt. Nálunk már csak a szerződésen találkoznak a felek. Levesszük a teljes ügyintézés terhét a vállukról. Mindenátolvastatunk, lekommunikálunk, mire a szerződés aláírására kerülne a sor.

Említetted, hogy milyen összetartó a csapat. Vannak közös élmények, közös kaland vagy nyaralás, amit szívesen elmesélnél?

Persze! Rengeteg ilyen volt. Voltunk Horvátországban, vagy például a Balatonon. Voltunk hőlégballonozni közösen és nyilván óriási bulik vannak, csapatépítések és rendezvények. Jövő héten például az egyik irodánk teraszát újítjuk fel egybekötve egy kis grillpartyval.

Mennyire éles a különbség a pozíciók között? Mennyire érezheti a különbséget egy új tag?

Egy kezdő nyilvánvalóan érzi. A magam részéről annyit tudok mondani, hogy én egy picit katonás vagyok. Nekem Tamás megtanított bizonyos dolgokat az ingatlanozásban. Volt olyan, hogy egy helyre háromszor küldött vissza fotózni. Volt olyan, hogy egy leírást, vagy egy alaprajzot két napig egyfolytában csináltam. Volt olyan, hogy nehezebben ment egy dolog, de mindig kérdeztem és próbáltam megoldást keresni ezekre. A jelenlegi helyzetemben is vannak kollégák, akiknek nehezebben mennek bizonyos dolgok, de közösen mindig találunk megoldást.

Mennyire fontos, hogy valaki kérdezzen? 

Nagyon fontos, szükség van egy jó vezetőre. Szeretem, ha kérdeznek, ahelyett, hogy csendben maradnak, vagy esetleg egy régről berögzült módon kezdi el a dolgát csinálni. A negatív hozzáállás és a feladás nem működik. Legyen az ember következetes. Ha nem tanulja meg valaki az apró lépéseket, akkor nem tud fejlődni.

Az a legjobb, ha valaki itt kezd, a negatív beidegződések miatt?

A legjobb, ha valaki még nem ingatlanozott. Akkor egy világ kinyílik előtte és teljesen új dolgokat tanul meg. Nyitottabb lesz az ingatlanozás felé. egy idő után már hivatássá válik ez az egész.

Mi a helyzet az elutasítással?

Az életben is rengeteg visszautasítás van. Tovább kell lépni. Nem szabad önérzetesnek lenni. Nyilván hat a lelkünkre, amit nem mutatunk ki. Volt olyan ügyfelem, aki az elejétől kezdve ellenséges volt, de olyankor csak sok sikert kell kívánni és tovább menni. Van, akinek lehozhatom a csillagokat az égről és két napon belül eladhatom a lakását, ha az elején nem kapom meg a bizalmát, akkor sosem lehet belőle normális együttműködés.

Volt olyan ügyfél, aki pozitívan csalódott és megváltozott a véleménye? Ha igen, minek a hatására történt mindez?

Természetesen. Volt olyan ingatlan, ahova előttem 6-7 ingatlanos hirdette. Elmondtam, hogy mit csinálok, milyen ügyfeleim vannak és csak arra kértem, hogy két napig szüntesse meg a többi értékesítővel a kapcsolatot és bízza rám a dolgokat. Rám bízta és eladtuk. Nagyon pici trükkje van az egésznek. Amit kiejtesz a szádon és elmondasz az ügyfélnek, annak úgy kell lennie. Amit ígérsz, azt be kell tartanod. A rossz ingatlanos azért rossz, mert nem ad visszajelzést, pontatlan, nem úgy öltözik ahogy kell, nem tud felelni a kérdésekre. De mi szerencsére nem vagyunk azok.


, 2018. április 27