Olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik saját maguktól is a legjobbat várják el! – interjú Frikk Ottóval

Mindig érdemes benne lenni a TOP3-ban! Ezt nem csak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítjuk. Pontosan ezért a legújabb sorozatunkban bemutatjuk értékesítőinket. Az első interjú alany Frikk Ottó, aki szerint a legfontosabb a családias légkör, illetve az, hogy a csapatának minden egyes tagja önállóan is képes megállni a helyét az ingatlanok sűrű tengerén.

Milyen változások történtek veled az elmúlt másfél évben?

Tomiékkal annak idején együtt kezdtem. Nagyon sokat tanultam a régi öregektől és Tomi mondta akkor, hogy jó lenne ha a Molnár utcában is szerveződne egy jó kis csapat. Látta bennem a lehetőséget és megbízott vele, hogy legyek ennek az irodának az értékesítési vezetője. Nem vagyunk még készen, de nagyon jó úton haladunk.

Egy nagyon jó, összetartó társasággal rendelkezünk, ez nem csak a munkában van így, a szabadidőnket is szívesen töltjük együtt. Mindenki részt vesz benne. A mindennapokat könnyebb megélni és könnyebb áldozatot is hozni egymásért. Még nem értük el a végső célunkat, bennem van a versenyszellem, még a jó se olyan jó, hogy ne lehetne még jobb. Inspiráló a másik kettő iroda teljesítménye is, de én is azt érzem, hogy jó helyen vagyok és a többiek is remélem, ezt érzik, hogy jó helyen vannak.

Mennyien vagytok itt?

Most a lányokkal közösen nagyjából 20 fő az állandó létszámunk.

Akkor ezek szerint te irányítod a munkájukat?

Igen, az én feladatom, hogy a problémás esetekre találjunk megoldásokat, illetve folyamatosan képben kell lenni az összes kollégának az akcióival, tevékenységével. Átbeszéljük a megoldandó helyzeteket, hogy hogyan tudnánk megtalálni a legjobb megoldást. Ez legfőképp irányítási feladat.

Ez inkább stratégiai, vagy operatív feladatkör?

Lényegében stratégiai, de mégis többet találkozom a problémákkal. Ugyanaz történik most, mint akkor, amikor korábban ugyanezt csináltam, csak akkor volt rengeteg sikerélményem és egy-egy problémásabb eset. Most itt van közel 15 értékesítő és persze a kollégáknak vannak problémás esetei, azokkal foglalkozom.

Átbeszéljük a napi feladatokat, a központi elképzeléseket, terveket célokat, meg mögé rakunk egy extra motivációt is. Heti szinten követjük a kollégákat is, mi az elvárás, ugyanezt mi is megkapjuk Tomiéktól, hogy mi az, amit teljesíteni kellene. Ez a legjobb az egészben, hogy tényleg szabad kezet kapunk, hogy hogyan érjük el ezeket az eredményeket.

Említetted a motivációt. Hogyan tudod fenntartani a saját motivációdat és a csapatodét?

Én mindig azt mondom, hogy a motiváció jöhet kívülről és belülről is. A külső motiváció szerintem csak ideig óráig tart. A belső motiváció kell, hogy hajtsa az embert. Hiába vagy te a világ legjobb motivátora, ha nincs meg benned az a belső igényesség saját magad iránt, a minőség iránt. Le kell kopognom, itt nálunk ezzel minden a lehető legnagyobb rendben van.

Kiemelten fontos, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik tényleg saját maguktól is a legjobbat várják el. A cég igyekszik a lehető legjobb körülményeket biztosítani minden tekintetben, így a kölcsönösség is adott.

Van valamilyen módszered, hogy feltárd valaki belső motivációját?

Elég különleges elképzelésem van erről. A motiválás esetében nagyban támaszkodom sportolói múltamra. Ami a szívemen, az a számon. Én is éltem meg nagyon nehéz élethelyzeteket, innen tudom, hogy mindenkinek vissza kell tudnia kapaszkodni a csúcsra.

A nehézségek mindenkinek a karakterét erősítik. Ezeket a kihívásokat kimondottan szeretem. Tomi ezt jól használja, mert mindig ad (bár nehezen elérhető, de elérhető) támpontokat – és, ha azt megcsináljuk, az tökéletes. Ebben hiszek nagyon.

A TOP3 Ingatlannál mindenki csapatban gondolkodik, nincsenek magányos farkasok és az eredményeket is ez határozza meg.

A magányos farkasok egy idő után elvesznek. Csak csapatban lehet igazán eredményesen játszani. Nagyon fontos a körítés. Ha csak sikeres emberek vannak körülötted, akkor nem létezik, hogy az ne motiváljon. Ha pedig ez nem motiválja, akkor ez tényleg nem neki való, de akkor az élet egyéb területein is problémákkal fog találkozni. Mert a siker kit nem motivál?

Nagyon szeretem, hogy ennél a cégnél nincsenek irigy emberek. Örülünk egymás sikereinek, és ez lelkesít bennünket, hogy újabb eredményeket érjünk el. Ez egy fontos dolog és mivel itt sok a siker, nem lehet azt mondani, hogy ugyanazokról az emberekről beszélünk. Olyanok, akikről el sem tudnánk képzelni, hogy be fognak futni. És megcsinálják! És miért ne csinálhatná meg a következő is? Mert meg fogja. A kérdés csak az, hogy mikor!

A csapatépítésnek fontos része, hogy a kihívásokat, és a sikerélmények elérését összehangolod?

Igen, sok esetben nem csak a kihívásokat. Mindig próbálom az emberi oldalát is nézni. Mindenkinek lehetnek problémái, családi gondjai, miegymás. Azt mondjuk nem szeretem, ha ezzel visszaélnek, mert azt mondom, hogy basszus nem éri meg érte szenvedni. Azt szeretem, ha egy kölcsönös megértés van a másik felé, mindig is így éltem az életem.

Nagyon sok sportpéldát szoktam felhozni. Nézzük meg például a Real Madridot, Cristiano Ronaldo nem lenne ennyire jó játékos, ha nem lenne ott mögötte Marcelo , aki egy zongoracipelő. Kemény munkás. Én például vízilabdáztam, ott például elég sok olimpiai bajnok van. Az a csapat is azért volt jó, mert volt benne 5-6 sztár, de a másik 5-6 ember pedig kőkemény munkát végzett, hogy együttesen tudjanak érvényesülni. Nem vagyunk mi tökéletesek, az viszont más kérdés, hogy nagyon törekszünk rá!

Itt is vannak kollégák, akik kiemelkedőek valamilyen típusú feladatban és azoktól azt el kell tanulni. Oda kell ülni melléjük és akkor el lehet tanulni. Végül is a Földön mindent meg lehet tanulni, ha igazán akarod. Itt az a kérdés, hogy benned megvan-e az az igényesség, hogy te ezt meg akarjad csinálni, majd végül megcsinálod-e?

Engem meglepett ez a magánélet sztori, a karácsonyi rendezvényen is elég keményen belementünk elég sok mindenkinek a magánéletébe. Jól látom, hogy ez a céges kultúra része, hogy együtt dolgozzátok fel a problémákat?

Te is 365 napból felkelsz 365-ször, ne mondd, hogy mindegyik nap tökéletes. Viszont az meg jó, hogy ha az aznapi problémákat meg tudod beszélni valakivel. Kibeszéled magadból, akkor a következő napod sokkal sikeresebben fog indulni. Ki kell adnod magadból a feszültséget.

Igen, csak ez olyan szimpatikus, hogy egy ekkora cégnél is így meg tudott maradni ez a családias légkör.

Igen, sok problémánk is van, de ez abból adódik, hogy nyitottak erre az emberek. Ez nem egy ördöglakat, nyitottság kell hozzá mind a két oldalról. Lehetne ezt is úgy csinálni, mint a robotok, szerintem annak sok értelme nincsen, sokkal emberibb ez az oldala.

Attól még, hogy kétszereződött, háromszorozódott a létszám, attól a hangulat még családias maradt. Mennek az ugratások, de amikor probléma van, akkor besegítünk egymásnak – és ezt el is várom saját magamtól is, de mindenki mástól is a csapatban.

Ez kívülről is érzékelhető.

Ennek nagyon örülök! Mindig ez a célunk, ki is ne akarna benne lenni a TOP3-ban?!

Hogyan indult a sztori? Olyan valószínűtlennek tűnik, hogy egy profi vízilabdázóból ingatlanos lesz.

Elmondom én neked nagyon szívesen! Úgy indult, hogy 4 évet éltem Olaszországban és utána 8-at Hollandiában. Utána hazajöttem, és az egyik nagy kereskedelmi bankhoz mentem. Ott összetalálkoztam Hajnalkával, Tomi édesanyjával és a második nap mondta, hogy ezt felejtsem el. Mondtam is neki, hogy rendben van, csak a szüleim elég jó beosztásban voltak ott és, hogy majd ők egyengetik az utamat. Na ennek az lett a vége, hogy dolgoztam ott 4 hétig és azt mondtam, hogy csinálja ezt akinek nyolc anyja van. Hazamentem, és mondtam Édesanyámnak, hogy gratulálok, hogy ezt 25 évig tudtad csinálni, le a kalappal előtted, de én most azonnal felállok. Másnap bementem és felmondtam. Ennyi volt a történet. Ahogy látszik, nem vagyok olyan, aki ne tudná hamar meghozni a döntést. Utána Hajnalkával beszélgettünk, idekerültem, Tomi foglalkozott velem és megszerettem ezt a szakmát.

Volt valamilyen külön motivációd azon kívül, hogy utáltad a bankot?

Az első nap az olyan volt. Beléptem a Nagy Lajos király úti irodába interjúra és mondtam hogy én ide akarok jönni. Nem szeretnék, AKAROK! Mert maga az a megbeszélés is teljesen olyan volt, hogy éreztem, hogy nem úgy kezelik az embert, mint egy vetélytársat, hanem mint egyet közülük. Ezt a mai napig is próbáljuk éreztetni minden jelentkezővel.

Utána beszéltem a Tomiékkal, elmondták, hogy a motivációt folyamatosan fenntartják. A sportban az a könnyű, hogy ott minden héten bizonyíthatsz. Ha egyik hétvége rossz, következő hétvége lehet megint jó. Ez itt is így van. Ha nem jön össze a hétfő, kedd, szerda, miért ne jöhetne össze a csütörtök, péntek? Végig csinálod azokat a feladatokat, amiket kell, mert itt is van egyfajta monotonitás, megvannak ugyanazok a feladattípusok, ismétlődő munkafázisok. Ez a nehézség benne. A könnyebbség viszont az, hogy mindig tudod, hogy mit kell tenned. Mindig tudod, hogy mihez nyúlj. Ez nagyon nem így működik máshol. Nem beszélve magáról az a szellemiségről, ami körbevesz bennünket.

Együtt járunk nyaralni, együtt járunk farsangozni, együtt járunk bulizni, ünnepelni. Amikor dolgozni kell, dolgozunk, amikor ki kell kapcsolódni, akkor száz százalékig a feltöltődésre koncentrálunk!

Erre Tomiék kimondottan jól ráéreztek, mert a kis-, és középvállalkozások el tudnak csúszni ebben rendesen. A „mamutok” meg még inkább. Nagyon jól megérezték ezt az egyensúlyt. Mindenki tudja azt is, hogy mi a kötelessége, de azt is, cserébe mit kap.

Van ami neked jobban számít? Beszélhetünk itt igen reprezentatív külsőségekről, mint például a gyönyörű irodák, luxusrendezvények, és van egy mentális oldala is…

A kettő együtt jár. A cég nem lenne ennyire sikeres, ha nem ilyen lenne az iroda. Sokszor megkönnyíti a mi dolgunkat is, hiszen az ügyfelektől kapunk visszajelzéseket, hogy: „hú hát ez egy komoly cég”! A két dolog kéz a kézben jár.

A szellemiség meghatározó. Nem játsszuk meg magunkat, ez nagyon fontos. Tényleg azok vagyunk, amit akár egy külső szemlélő is lát rólunk a facebookon, vagy hall rólunk, mi tényleg ezek vagyunk.

Amíg a kollégák szeretnek bejárni, addig valamit jól csinálunk.

Ez ügyféloldalon is nyerő? Ott is ilyen lazák vagytok?

Az ingatlanozást olyan szempontból nehéz vizsgálni, mert amikor összejön egy adásvétel, akkor elégedett ügyfelekről beszélhetünk. Igazán extra véleményt akkor tudnánk leszűrni, hogy ha az elvesztett ügyfeleink véleményét is megkérdeznénk, hogy mi lehetett az oka. Törekszünk rá, hogy mindenki elégedett legyen. Végtelenül korrekt kommunikációt folytatunk, amit egyébként értékelnek. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok visszajáró ügyfelünk van, mind eladói, mind vevői oldalon. Ez nem lehet véletlen.

A kifelé irányuló kommunikációt erősítő kampányok is ilyen irányba mennek. Az ingatlanosok kíméljenek például.

Sokat fordítunk saját magunk és a kollégáink képzésére is. Tisztában vagyunk a jogi dolgokkal, még ha nem is jogászok vagyunk, de azért nagyon sok ügylet megy keresztül a kezünkön. Tisztában vagyunk az adózási szabályokkal, illeték szabályokkal, ezekre mindenkinek álmából felriadva is tudnia kell a választ. Tisztában vagyunk, hogy a piacion mi mennyit ér. Kevesen tudják, hogy Magyarországon az emberek vagyonának 80-90%-a ingatlanvagyonból áll. Persze, hogy nem akarja senki sem elkótyavetyélni. Ez egy szolgáltatás. Egy szolgáltatást lehet jól nyújtani, lehet rosszul nyújtani.

A szolgáltatást több oldalról meg lehet fogni. Én hiszek abban, hogy amit mi nyújtunk, az jó. Csak akkor lehet egy szolgáltatás igazán jó, ha hiszel benne.

Itt lehetne megjelölni a legfőbb különbséget a TOP3 Ingatlan és más ingatlanirodák közt?

Kicsi a fluktuáció. Aki itt van velünk, az biztos is, hogy sokáig velünk lesz. Nem is könnyű idekerülni! A másik ami fontos, hogy nem gépszerűen végezzük az értékesítést, hanem tényleg kíváncsiak vagyunk az ügyfélre. Nagyon sok élethelyzetet kell megoldanunk. Tudjuk jól, vannak jelzálogproblémák, azért nem olyan egyszerű azt mondani az embernek, hogy nem marad neked semmi és utcára kerülsz, de legalább megpróbáljuk úgy kihozni, hogy ne legyél BAR listás.

Ezek nehéz szituációk, amikor elkönnyezik magukat az emberek, de sajnos ez van. Mindig megpróbáljuk a lehetőségekhez képest a lehető legjobb megoldást megtalálni, a lehető legtöbbet segíteni! Fontos megőrizni ezt az egymásra ható sikeres csapatszellemet! Mindig ide fog visszakanyarodni a gondolatmenet, mert annyira ez az alapja mindennek és annyira áthatja a teljes működést. Amikor még kevesebben voltunk a Nagy Lajos király útján lévő irodában, akkor is mindig ezt mondtam, hogy egymást kell segíteni. Ha arról van szó, hogy valaki tök jól fotóz, akkor megkérjük a kollégát, hogy hadd menjek ki veled, hadd nézzem meg, hogy hogyan csinálod! Aki tök jó alaprajzot készít, akkor dettó ugyanaz, így tudod felépíteni saját magad! Az a jó, hogy mindig mindenkinél lesz egy olyan tulajdonság, amiben jobb, mint a többiek, ilyenkor húz magával.

Vicces sztori?

Kicsit morbid is. Tényleg a kórház büféjében szerződtünk. Az eladó úr ott volt takarító és annyira gyorsan ment az egész, hogy reggel nyolcra odajött a büfébe az ügyvéd és ott a büfében szerződtünk, mondtam is, hogy ilyen nincs a földön.


, 2018. március 19