A TOP3 egy hatalmas család, ahol mindenki egy irányba tart. – interjú Fűzfa Attilával

Interjú sorozatunk második értékesítője, Fűzfa Attila, a TOP3 Ingatlan vezető tanácsadója, aki kiemelte az ingatlanos szakma pozitív oldalait.

Soha sem elégszik meg az általa kitűzött célokkal, hajtja a bizonyítási vágy. Véleménye szerint, akinek kellő affinitása van az ingatlanozáshoz, az mindig sikeres lesz ebben a szakmában.

Mutasd be magad néhány szóban! Mit kell rólad tudni röviden?

Fűzfa Attilának hívnak. Ingatlanozással hat éve foglalkozom, pályafutásomat a Mozaik Ingatlanirodánál kezdtem. Ezután szerencsét próbáltam Angliában, de egy év elteltével hazajöttem, előtte az Immo 1-nél vállaltam munkát. Itt ismertem meg Bácsfalvi Tamást, aki a TOP3 Ingatlan megalapítása után megkerestem, hogy hadd csatlakozzak a csapatába. Ennek köszönhetően 2015 májusától kezdve itt dolgozom.

Hivatásomat tekintve közgazdász vagyok, de egy év után otthagytam a szakmámat, egyáltalán nem vonzott az a környezet.

Milyen pozícióban vagy a TOP3 Ingatlanon belül?

Karácsonykor léptettek elő vezető ingatlan tanácsadóvá, amire nagyon büszke vagyok.

Miért választottad az ingatlanozást a közgazdász pálya helyett?

Akik bevezettek az ingatlanozásba azt mondták, hogy ezzel a szakmával kötöttségek mellett, de mikor elkezdtem még nem tudtam, hogy mire vállalkozom.

Később jöttem rá, hogy az ingatlanosok nyilván bizonyos keretek között, de szabadon dolgozhatnak és intézhetik az ügyeiket, mellette pedig a alakíthatom az életem.

Mi a kedvenc történeted, ami a TOP3 Ingatlanon belül megtörtént veled?

A horvátországi jet ski-s kalandot emelném ki elsősorban, ugyanakkor a balatoni hajókirándulás is felejthetetlen élmény volt számomra.

Szakmailag, pedig minden napról ki lehetne emelni akár többet is.

Mondj akkor egyet, kérlek!

Szakmai értelemben a kinevezésem a legkedvesebb emlékem. Nagyon büszke vagyok erre, hiszen nem mindenki kaphat a tulajdonostál egy ekkora elismerést, pláne nem az egész csapat előtt.

A pénzen és a szabadságon kívül mit szeretsz még az ingatlanozásban?

Az ügyintézés részét is nagyon kedvelem. Rengeteget kell telefonálnom, újabb és újabb emberekkel kell napi szinten a lehető leghatékonyabban tárgyalásokat folytatnom. Szeretem a különböző logikai dolgokat is, imádom megtervezni, hogyan kell például sikeresen összekapcsolni a vevőt a tulajdonossal.

Gyakran előfordul velem, hogy a parkolóból nem tudok felmenni a lakásomba, mert egy órán keresztül telefonálnom kell, de élvezem ezt a mindennapos pörgést.

Hogyan mutatnád be a TOP3 Ingatlant belülről?

Egy olyan családias környezet, ahol mindenki ugyanabba az irányba tart, ahol mindenki sikeres szeretne lenni. Folyamatosan csinálja mindenki a dolgát, ellenkező esetben Tamás elküldi a nem idevaló embereket. Aki lojális a céghez, az minden tekintetben meg fogja találni nálunk a számításait.

Ha folyamatosan hozod a tőled elvárt eredményeket, akkor nem lesz semmiféle problémád ennél a cégnél, és ezt nagyon szeretem itt.

Kiemelném még a közös csapatépítő eseményeket is, amelyek nem feltétlen a szakmai jelleget erősítik, sokkal inkább a közösséget.

Dolgoztál már több ingatlanos cégnél is. Mi a különbség a TOP3 Ingatlan és egy másik ingatlanos cég között?

Kezdőként nagyon fontos, hogy a cégednek ne csak elvárásai legyenek, hanem segítse a beilleszkedésedet is. Hogyan kell például hideghívást intézni? Volt olyan cégem, ahol semmit sem mondtak el, csak elém raktak egy listát és fel kellett hívnom az ott szereplő embereket. Nyilvánvalóan ez kezdőként nagyon rosszul hatott rám, hiszen nem voltam benne gyakorlott.

A szakma fortélyait a gyakorlat során el lehet sajátítani, de ha segítik a munkádat, ahogyan ez itt is megtörténik, akkor nem szükséges ehhez hosszú éveket várni, lehet hogy elég néhány hónap is.

Milyen személyes céljaid vannak a Top3 Ingatlanon belül?

Arra nagyon figyelek, hogy hány ingatlant tudtam eladni. Fontosnak tartom, hogy a saját sikereimet folyamatosan megdöntsem, de ennél még nagyobb hangsúlyt fektetek az átlagra is. Nyilvánvalóan ezért nem vagyok boldog, ha az egyik hónapom nulla eladással záródik, mert ez lefelé fogja húzni az átlagomat.

Az pedig, hogy minden évben benne legyek a TOP3 értékesítőben nálam egy alap dolog. Ha ezt teljesíteni tudom, akkor az összes többi tényező ezzel együtt fog jönni. Kinevezés és a szakmai sikerek is, fizetés emelkedés.

Miért vagy büszke arra, hogy ingatlanos vagy?

Azért, mert tudom, hogy amit csinálok, azt a legmagasabb szinten teszem. Nyilván lehetnék jobb is, de ez a szakma az, amiben érzem, hogy ki tudok teljesedni.

Mi a véleményed arról, hogy Magyarországon nem kedvelik az ingatlanosokat?

Erre csak azt tudom mondani, hogy a rosszból könnyű felfelé kilógni. Ha az apró dolgokat jól csinálod, már sokkal pozitívabb a megítélésed, mint a többi, kevésbé szakmába illő embernek.

Ugyanakkor ez egy hatalmas hátrány is, hiszen a legtöbb eladóval harcolni kell, hogy a sztereotípiákra rá tudj cáfolni. Az egész folyamat olyan, mint egy rózsa, ami kinyílik – ha el tudsz adni neki egy ingatlant és meg van veled elégedve, akkor biztosan ajánlani fog.

Hogyan lehet a sztereotípiákat lerombolni?

Egyetlen módja, hogy bizalmat építesz ki az eladókkal. Ezt pedig csak úgy lehet kiépíteni, ha mindent úgy teljesítesz, ahogyan megígérted. Pontosan ezért jegyzetelek folyamatosan telefonálás közben, mert ismerem magam, és tudom, hogy néhány nap múlva nem fogok minden részletre megfelelően emlékezni.

Nyilván valakit könnyebben, valakit nehezebben lehet meggyőzni. Azoknál nehéz ez, akiknek már volt negatív élménye az ingatlanosokkal, vagy éppen a fiataloknál. Náluk azért bonyolult, mert kívülről olyannak tűnik a munkánk, amit ők is meg tudnak csinálni, vagy legalábbis ezt hiszik, pedig ez sokkal több annál, mint ahogyan ők azt gondolják.

Mi lenne az a munka, amit ha nem lenne az ingatlanozás szívesen csinálnál?

Formula 1-es pilóta szívesen lennék. Szebbnél szebb nők veszik körül őket és a fizetésük is rendben van.

Ezen kívül szívesen lennék világutazó is, aki miközben körbeutazza a Földet, jókat eszik, és olyan élményekkel gazdagodik, amik egy örök életen át el fogják kísérni.

Miben szeretnél fejlődni ebben az évben?

Sokkal türelmesebbnek kell lennem, mint amilyen jelenleg vagyok. Rengeteget fejlődtem már ilyen téren, de azt gondolom, hogy bőven lenne még hova.

Ami még a mi szakmánkban nagyon fontos és megkerülhetetlen, a pontosság. Itt most nem időbeli pontosságra gondolok elsősorban, mert mindenhová odaérek időben, hanem az ígéretek betartására. Jó lenne mindig észben tartani az összes információt és ígéretet is, mert a jegyzeteimből néha szűkösen jövök ki.

Elégedett vagy a jelenlegi helyzeteddel a szakmádon belül?

Elégedett vagyok, de azt nem mondom, hogy itt hátra is dőlök. Többet értem el szakmailag, emberileg mint amire a kezdetekkor számítottam.

Melyik lenne az az egy történet, ami bekerülhetne a TOP3 Ingatlan nagykönyvébe. Amire azt mondod, hogy olyan élmény volt, amit soha sem fogsz elfelejteni.

Ezen rengeteget kellene gondolkodnom, mert számos pozitív dolog történt velem ezalatt a két év alatt. A karácsonyi bulik során mindig átgondolom az évemet, hogy mennyit tettem le az asztalra. Eddig még minden esztendő végén elégedetten gondolhattam vissza az elmúlt hónapokra, mindig teljesíteni tudtam az általam kitűzött célokat.

Ezen bulik alkalmával kerülnek kiosztásra a cégen belüli díjak is, szóval én egyértelműen a kinevezésemet a karácsonyi bulival egybekötve írnám bele abba a bizonyos könyvbe.


, 2018. március 23