9 tipp, hogyan add el gyorsan és jó áron az ingatlanodat

Ebben a blog cikkben 9 hasznos tanáccsal érkeztünk, ami neked is segít abban, hogy a lehető legmagasabb áron és minél gyorsabban értékesítsd az ingatlanodat. Lássuk, melyek ezek! 

Ne a bútorokat fotózd, hanem az ingatlant 

Fontosabbak az ingatlanról készült fotók, mint amennyire gondolnád! Ez az első benyomás, ami éri az érdeklődőt, nézzük, milyen fotók fogják a jó árhoz és a gyors eladáshoz vezetni az ingatlant. A potenciális vevőid figyelmét nem a bútoraid fogják felkelteni, hanem az ingatlan adottságai. A rendrakás a nulladik lépés minden esetben, hiszen senkit nem vonz a reggelid maradéka vagy a tegnapi szennyesed a kanapén. A “belépő fotó” nagyon fontos(sokan kihagyják), ami nem más mint a bejárati ajtóból, az ingatlanról készített kép. Ahhoz, hogy az egész teret beláthatóvá tedd, érdemes nagylátószögű kamerát használni. Valamint arra is érdemes figyelni, hogy a kép készítésekor a falak, függőleges síkok valóban függőlegesek legyenek, így nem fog megdőlni az egyensúly a képen.

 

Járd körbe a lakásodat tehermentesítés szempontjából

Eladásnál mindenképpen tehermentesen kell a vevőnek átadni az ingatlant, így érdemes utánajárni, hogy minden zökkenőmentesen menjen a papírozásnál.  A legnagyobb segítség ilyenkor a tulajdoni lap, hiszen szinte minden tehermegtalálható rajta ami az ingatlanhoz kötődik. De nem véletlenül említettük, hogy szinte. A közüzemi elmaradások nem láthatóak a tulajdoni lapon, így annak az adott szolgáltatónál szükséges utánanézni. Ami még rejtett teher lehet, mint a közös költség. Ezt a közös képviselőnél bármikor le lehet kérni és átláthatóvá válik teljesen a a nyitott tételek mértéke.

Légy tisztába a lakás műszaki állapotával

Gyűjtsd össze azokat az információkat, ami az ingatlan műszaki állapotát, műszaki adottságait jellemzi. Pl.: fázisok száma, amper, fűtési rendszer, kémény rendszer, légkondícionáló, ablakok típusa, tetőszerkezet, szigetelési rendszer, szigetelés vastagsága, milyen anyagokból épült a ház, stb… Macerásnak tűnhet, de biztosan te is tudni szeretnéd, mielőtt beruházol egy ingatlanra. Ne ijedj meg, vannak remek szakemberek, akik tudnak segíteni ezen információk begyűjtésében és teljesen naprakész leszel a műszakil kérdések megválaszolásánál. Ne felejtsd el az energetikai tanúsítvány beszerzését sem!

Nézz körbe a piacon

Mint minden területen, az ingatlan piacon is érdemes szétnézni, mielőtt eladásra kínáljuk sajátunkat. Több szempontból is érdekes lehet ez a kis piackutatás. Először is képben leszel, hogy milyen ingatlanok és milyen áron vannak kint a kínálatban. Érdemes a hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanokat szemügyre venni, hiszen nagy mértékben fogja meghatározni az ingatlanod árát. A három legfontosabb pont a felmérésnél a alapterület, lokáció és az ingatlan állapota. Ezek alapján reálisan tudod behatárolni ingatlanod értékét.

Készíts egyedi, de átlátható hirdetést

A hirdetés szövegezése az első találkozási pontok között van  a potenciális vevők felé, így érdemes nagy hangsúlyt fektetni rá. Két főbb vonalat kell feltétlen belevinni a hirdetésbe. Az első a tartalom. A szövegben kerüld a helyesírási hibákat, legyen átlátható, tagolt a hirdetés és érdemes ezt helyiségenként vagy információ típusa szerint tenni (pl: fürdőszoba, konyha, nappali vagy helyiségek, műszaki adottságok, közlekedés). A második az egyediség. Ha egy kis kreativitást is érzel magadban, egy-egy kreatív mondat vagy gondolat egyedivé teheti a hirdetésed és közelebb visz a gyors eladáshoz.

Infrastruktúra és közlekedés

Abszolút kihagyhatatlan elemei egy ingatlan hirdetésnek az infrastruktúrával és a közlekedéssel kapcsolatos információk. Gyűjtsd össze, hogy mi milyen távolságra található az ingatlantól, itt érdemes a nagyobb közlekedési pontokhoz viszonyítani. A tömegközlekedési útvonalakat, járatokat és az autós információkat is gyűjtsd össze, nem tudhatod kinek mi a fontos szempont(pl: parkolás). Mindenképp említsd meg a környéken található bevásárlóközpontokat, boltokat, gyógyszertárat, piacot, iskolákat stb.

Válassz jó ingatlanost

Viszonylag kevés alkalommal állunk ingatlan eladás előtt, így különösen fontos, hogy jó szakember legyen mellettünk. Ideális esetben rokonok vagy ismerősök tudnak ajánlani valakit, akivel van jó tapasztalatuk, ha nem vagy ilyen szerencsés, akkor érdemes egy kis időt és energiát rászánni a keresésre. Alapértékek alapján is jó döntést hozhatsz, ha az alábbi jellemzőket veszed figyelembe: pontosság, felkészültség, elhivatottság, öltözködés, kommunikáció, maximalizmus, figyelem. Kerüld azokat az ingatlanosokat, akik túl sok lakást kezelnek egyszerre, akik nem veszik fel a telefont, akik nem hívnak vissza, pontatlan információkkal rendelkeznek az ingatlanról, hiszen ez mind kellemetlen helyzetekhez és az ingatlan eladási idejének elhúzódásához fognak vezetni. 

Ne félj a vevőtől, nem fog veled lakni

Határolódj el a lehetséges vevő személyiségétől, kommunikációjától vagy éppen kritikáitól, hiszen nem lakótársat keresel, hanem vevőt, így nem számít, hogy szimpatizáltok-e egymással. Biztosan kap majd az ingatlan kritikát, de erre nem kell nagy figyelmet szentelni, hiszen azért mert más az ízlésetek, nem azt jelenti, hogy kevesebbet érne az ingatlan vagy rossz csempét választottál annak idején. Érdemes helyén kezelni a vevők észrevételeit és nem magadra venni, hiszen ő most egy nagyobb összeget tervez kiadni, így érthető ha körbe szeretné járni az ingatlan minden paraméterét.

 

 

Fontos a sorrend

Nagy hiba felcserélni a sorrendet eladás és vétel között. Sokan beleesnek ebbe a hibába, hogy a meglévő ingatlanjukat akkor kezdik árulni, miután kiszemelték az új ingatlant, ahová költözni szeretnének. Ilyenkor jön a kapkodás, kifutnak a határidőből, nincs meg a finanszírozási háttér, ezért érdemes már akkor elkezdeni árulni az ingatlant, mielőtt az új ingatlan kiválasztásra kerül, így elkerülve sok kellemetlen pillanatot. Mindenre jut idő, nincs eladási kényszer, van idő megvárni a megfelelő vevőt, aki a legjobb feltételekkel és  áron veszi meg az ingatlant. 

Szeretnéd gyorsan, a lehető legjobb áron eladni ingatlanodat?

Bízd profi, sikerorientált csapatra! 👉 TOP3 Ingatlan  

 

 


, 2022. július 28